Бағдарлама

Мастер класс тақырыбы: Жасушаны өсіру әдістері. 

Бұл адам мен тышқандардың эмбрионалдық жасушалық және қатерлік ісік жасушаларының тізбегін қолданатын келесі әдістер бойынша 1- күндік тәжірбилік шеберханасы.

Жасушалық культура дегеніміз не?

Жасушалық культураға жануар мен өсімдіктің жасушаларын алу  және оларды содан кейінгі қолайлы жасанды ортада өсіру жатады. Жасушалар өсіру алдында ұлпадан тікелей алынады және ферментативтік немесе механикалық тәсілдермен дезагрегациялануы мүмкін немесе олар

Мастер-класс мақсаты:

Семинар жануарлардың жасушаларының өсуін түсінуге қажет негізді қамтамасыз етеді және қатысушыларға сарысусыз медиа-қосымшалар мен аралық тақырыптарды анағұрлым терең түсіндіруге бағытталған дәрістік және лабораториялық сабақтар өткізіледі.

Мастер-класс сыныпта презентациялар және лабораториялық жұмыстар арқылы жасушалар культураларын нақты түсінуді қамтамасыз етуге арналған. Қатысушылар культура арқылы жануарлар жасушаларын манипуляциялаудық едауір тәжірибесін алады. Қатысушылардың дәрістік материалды бекіту үшін тәжірбиелік оқытуды қолдана отырып, интерграциялық оқыту әдістерінің арқасында сіздер жасушаларды өсіру үдерісінің биологиялық негіздерін және өзектілігін білесіздер.

Мастер-класстың соңында біз семинардың толық шолуын жасаймыз және кемшіліктерін жою бойынша кездесу жүргіземіз. Бұл мастер-класс жасушалардың көптеген түрлерін, соның ішінде бағаналық жасушалардың культураларын алдын-ала оқытуды қамтамасыз етеді.

Тақырыптары: Жасушалар мен ұлпалар культураларына, сарысу ортасына кіріспе және сарысуды қолдану. Жасушалар санын және тіршілікке қабілеттілігін анықтау, өсу қисығының дамуы, адгезиялық және суспензиялық жасушалардың өсуі, жануарлар жасушасында рекомбинанттық ақуыздың экспрессиясына арналған трансфекция технологиялары, жануарлар жасушасының криоконсервациясы және қанағуы,жасушаларды клондау және біріншілік жасушалар культурасы.

Жасушалар культурасы әдістерінің сарапшысы болып табылатын біздің шақырылған профессор жасушалық культуралар мен функциональдық сараптамаларды жүргізудегі өз тәжірибесімен Қазақстан студенттерімен осы мастер–классты бөліседі.

Мастер-класс фокусы:

– Жасушалық культураның негізгі әдістері;

– Жасушалық культураға және биоқауіпсіздік ережелеріне арналған құрал-жабдықтарды енгізу;

-Субкультура және жасушалық қатарды сақтау;

-ДНҚ мен ақуыздарды бөліп алу үшін жасушаларды жинау;

– Еріту және мұздату әдістері;

– Инверсияланған микроскопияда бақыланатын жасушалық қатарлар

– Бұқаралық  ақпарат құралдарын дайындау:

– Жасушалық культураны клиникаларда және зерттеулерде қолдану.

30 – наурыз
08:30-08:45 Тіркелу
08:45-09:10 Ашылу салтанаты
09:10-10:30 Молекулалық биология бөлімі

Katherine Aird, Penn State University

Topic:

ANARA KARACA (PHD) Harvard University, topic:

Russian Prof

10:30-10:45 Кофе-брейк
10:45-11:45 Қатысушылардың ауызша баяндауы
11:45-12:00 Ми шабуылы
12:00-13:30 Түскі ас
13:30-15:00 Пленарлық баяндама
15:00-15:15 Кофе-брейк
15:15-16:15 Баяндамаларды іріктеу
16:15-16:30 Кофе-брейк
16:30-17:30 Ауызша баяндама (постер)
31 – наурыз
09:00-10:30 Пленарлық баяндама
10:30-10:45 Кофе-брейк
10:45-11:45 Ауызша баяндамаларды іріктеу (постеры)
11:45-12:00 Кофе-брейк
12:00-12:30 ЖАБЫЛУ САЛТАНАТЫ

НОМИНАЦИЯ, МАРАПАТТАУ ЖӘНЕ  СЕРТИФИКАТТАР

13:30-15:30 Биоинформатикадан мастер-класс
14:00-16:00 Жасушаларды культивациялау туралы мастер-класс